Super Mario Run Nytt spel i App store

Super Mario ligger beredd i startgroparna. Om ett par månader kommer en av Nintendos största profiler att finnas nedladdningsbar för iOS. Och visst har det surrats och snackats. Redan när nyheten släpptes i september, sköt Nintendos aktie i höjden med 18%. Inte så konstigt, enbart titeln kan ju slå de flesta andra mobilspel på fingrarna.

Förhoppningarna är med andra ord höga, så vad kan vi förvänta oss av Marios debut på mobilskärmen?
Vid första anblick ser mycket välbekant ut och om du tidigare spelat Super Mario, kommer du utan tvekan att känna igen dig. Designen följer samma klassiska koncept som vi är vana vid. Svampar, guldmynt och gröna rör. Underjordiska gångar och slottsmiljöer dränkta i eld och lava.

Super Mario Run Appstore

Spelidén är också relativt densamma och går helt enkelt ut på att styra den rödklädde lille rörmokaren genom olika banor och över hinder – ända fram till flaggan i mål. Så långt intet nytt. Däremot finns de stora skillnaderna i att Mario konstant är i rörelse, som också titeln vittnar om. Dessutom styr du honom endast med en hand. Inget knapptryckande, alltså. Här gäller det istället att navigera honom på smidigast möjliga sätt genom olika rörelser och hopp, och beroende på hur du rör fingret över skärmen, reagerar han på olika vis.

Super Mario Run har även tre olika spellägen. Det första läget handlar om att ta dig genom olika banor och hinder samtidigt som du samlar mynt. I det andra läget tävlar du med andra spelare om vem som kan ta sig genom banan på bästa möjliga vis. Och i det tredje läget får du möjlighet att skapa ditt eget kungarike genom de mynt du samlat på dig i de två första spellägena.

Lansering i december 2016

Redan nu finns speltiteln listad och sökbar i App store, men den är fortfarande inte nedladdningsbar. Något exakt releasedatum är ännu inte fastställt, men klart är att det kommer att släppas för iPhone och iPad under december 2016. Android-användare får tyvärr vänta, men Nintendo har utlovat att spelet inte kommer att vara exklusivt för iOS. Så småningom kommer även en lansering för Android.
Spelet kommer att vara gratis att ladda hem och en del av innehållet likaså, men du kommer behöva betala för den fullständiga versionen.